Tudtad, hogy a legtöbb betörő úgy választ házat, hogy előtte alapos felderítést végez? Van-e kamerarendszer vagy riasztó-rendszer telepítve, van e kutya, mennyit és mikor tartózkodsz otthon…

A UNC Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék 422 esetet vizsgált ki ebben a kérdéskörben és a megkérdezett elkövetők több mint a 60%-a azt felelte, hogy ahol biztonsági kamerákat látnak, ott azonnal el is vetik a betörés gondolatát. Szóval már csak a felszerelt kamerád jelenléte csökkenti 60%-al a betörés kockázatát… Ez azt jelenti, hogy a szeretteid, otthonod és az értékeid 60%-al nagyobb biztonságban vannak, ha van otthon kamerarendszered.

Fontos, hogy a betörők (mint szakemberek) azonnal kiszúrják az álkamerákat, ezekkel lehetőleg ne próbálkozz. Egy álkamera azt jelenti az elkövetőnek, hogy van mit féltened, csak éppen nem jól csinálod ☹

A biztonsági kamerák ugyan nem tudják teljes mértékben megakadályozni a bűnelkövetést, viszont minimálisra csökkentheted vele a betörés kockázatát, ezt több tanulmány alátámasztja belföldi és nemzetközi szinten is.

Magyar kutatások szerint a biztonsági kamerák növelik a biztonságérzetet, emelik a bűncselekmények felderítésének arányát és nem utolsósorban csökkentik a betörések számát is.

Magyarországon az elmúlt években a kihelyezett biztonsági kamerarendszereknek hála többek között csökkent a bűnözés, illetve amennyiben elő is fordul bűneset vagy betörés, növelni tudták a felderítés esélyeit.

Az igényeidnek megfelelő kamerarendszer

Érdemes az igényednek megfelelő kamerarendszert választanod, mert a segítéségével:

  • elijesztheted a betörőket, így még a behatolás kísérletével sem fognak kárt okozni (pl. nem feszítik fel az ajtót)
  • bármikor megnézheted vagy visszanézheted a gyanús mozgásokat az otthonod környékén
  • baj esetén könnyebben azonosítható a tettes
  • növelheted az otthonod és az értékeid biztonságát
  • növeled az otthonod értékét

És még egy plusz tipp: az önállóan is működőképes reflektoros, mozgáskövető okos kamerák szintén jó választások abban az esetben, ha nem szeretnél komplett kamerarendszert felszerelni, de szeretnéd látni (akár mobiltelefonodon keresztül), hogy mi történik otthonod körül.

A reflektorral szerelt okos kamerák felvillanó erős fénye -akár egy sziréna- azonnal el fogja ijeszteni a betörőt.

Az önállóan is működő, vezeték nélküli okos kamerákat itt találod: Smart Wifi kamerák